Kasko zavarovanje

Kasko zavarovanje oz. zavarovanje avtomobilskega kaska je prostovoljno premoženjsko zavarovanje, ki je namenjeno kritju škode na lastnem vozilu.

Kasko zavarovanje tako pokriva škode zaradi uničenja, poškodovanja ali izginotja zavarovane stvari, ki nastane kot posledica in od zavarovančeve ali voznikove volje neodvisnih dogodkov. Predmet zavarovanja so vse vrste motornih, priključnih, delovnih in tirnih vozil ter njihovi sestavni deli.

Paketi za kasko zavarovanje

Za svoj avto lahko sklenete različno kasko zavarovanje, saj so zavarovalnice oblikovale različne kasko pakete s katerimi lahko zavarujete svoj avto. Pri tem je potrebno upoštevati različne želje in preference, saj nekateri zavarovanci želijo kasko zavarovanje, ki zajema vsa možna kritja, kar pomeni, da bo ob morebitni škodi vse krila zavarovalnica, drugi pa se zadovoljijo z malo manjšimi kritji in s tem izločijo nekaj nevarnosti, za katere smatrajo, da je mala verjetnost, da se jim pripetijo.

  Vpišite podatke o avtomobilu

  Znamka, tip in model avta (obvezno) - Prosimo, čim bolj natančno:

  Moč motorja v KW in leto izdelave avtomobila (obvezno)

  Pri kateri zavarovalnici imate trenutno zavarovanje? (obvezno)

  Za nadaljevanje pritisnite gumb Naprej.

  Obvezno AO zavarovanje (obvezno) - Označite premijski razred (bonus)
  na obstoječi polici in ali želite zavarovanje voznika AO+

  Želite polni ali delni kasko? - Izberite željena kritja iz seznama.

  Datum vašega rojstva (obvezno)

  Kdaj vam poteče zavarovanje za ta avto?

  Za nadaljevanje pritisnite gumb Naprej.

  Vaše ime in priimek (obvezno) ter e-mail naslov (obvezno)

  Telefonska številka in številka pošte vašega prebivališča. (obvezno)

  Opombe - nam želite še kaj sporočiti?

  Preverite podatke in pritisnite Pošlji.

  novosti in akcije o zavarovanjih za cenejše zavarovanje na email (max. 1x na mesec, enostavna odjava)

  Polni kasko paket

  Polni kasko paket je zavarovanje, ki ga večina pozna kot kompletno zavarovanje za svoj avto. Kljub temu, da danes nobena zavarovalnica za avtomobilsko zavarovanje več ne uporablja tega imena, se je ime polni kasko obdržalo za zavarovanje, ki pokriva tako temeljne kasko nevarnosti, kakor tudi delne kasko kombinacije. Med temeljne sodi prometna nesreča ali nesreča s kakšnim drugim predmetom, poškodovanje zaradi delovanja narave in človeka, kar lahko razdelimo na vandalizem, demonstracije, ipd.

  Zraven osnovih zavarovanj za kasko zavarovanje so zraven zajeta tudi stekla, ogledala, svetlobna telesa, divjad in škoda na parkirišču. V kolikor bi imeli škodo na katerih od teh nevarnosti, bi se štelo, da se škoda popravi iz delne kombinacije in ne t.i. kasko zavarovanja. Takšna škoda potem ne vpliva na izgubo bonusu ali plačilo odbitne franšize (odvisno od vrste zavarovanja).

  Zavarovalnice so za kasko zavarovanje oblikovale različne pakete in jih različno poimenovali. Pred sklenitvijo je potrebno preverite kritja in pakete, da smo seznanjeni z vsemi nevarnostmi, ki jih krije naš kasko. Za dodatna pojasnila se je dobro pogovoriti s svojim zavarovalnim agentom, da nam odgovori na morebitna vprašanja o kasko paketu, krtijih in nevarnostih ter nam predlaga tisto kasko zavarovanje, ki je za nas najbolj primerno.

  Izračun kasko zavarovanja

  Na strani IZRAČUN KASKO ZAVAROVANJA si lahko naročite brezplačen izračun za vaš avtomobil. Pri izračunu upoštevamo 1% odbitno franšizo, če želite drugačno nam to pripišite v opombah.

  Odbitna franšiza pri kasko zavarovanju

  Pri sklepanju kasko zavarovanja je možen dogovor o soudeležbi zavarovanca pri škodi t.i. franšiza. To pomeni, da če nastane škoda, zavarovalnica ne povrne škode, ki je manjša od dogovorjene franšize, če pa je višja, od nje odbije dogovorjeno franšizo.

  Franšiza se obračunava v procentih od nove cene avtomobila. Izbiramo lahko med 0%, 1%, 2%, 4% in 8% franšizo. Večina franšiz za kasko zavarovanje je 1%.

  Primer

  Za svoj avtomobil Renault Clio sklenemo AO  in kasko zavarovanje z 1% odbitno franšizo. Cena novega avtomobila je 12.000€. V primeru prometne nesreče krijemo sami škodo do 120€ (1% od 12.000€) oz. se nam od celotnega zneska škode odbije 120€.

  Prednost odbitne franšize je predvsem v manjši premiji za kasko zavarovanje.

  Enako kot pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti se tudi pri kasko zavarovanju uporablja sistem bonus – malus v razponu 50% – 200%. Z vsakim letom brez uveljavljanja škode iz kasko zavarovanja pridobimo en premijski razred (začnemo v 14. premijskem razredu). S tem pridobimo 5% bonusa pri kasko zavarovanju.

  Poglejte tudi naslednje objave: